Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

+30 22410 51498

Παρασκευή, Μάρτιος 29, 2024
Παρασκευή, 09 Νοεμβρίου 2018 05:50

Περπατώντας στα μονοπάτια της παράδοσης με τις γιαγιάδες μας...

Γράφτηκε από την  Γαλουζή Γαλατιανή

Η Ε' τάξη στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος που υλοποιεί με τίτλο "Let's walk on the paths of tradition" (Στα ίχνη της παράδοσης...) επισκέφθηκε το παραδοσιακό σπίτι της κα. Μπακίρη.

Εκεί τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να μάθουν πώς ήταν στο παρελθόν το χωριό, αλλά και οι γειτονιές στ’ Αφάντου, να δουν παραδοσιακά αντικείμενα, να γνωρίσουν τη δομή που έχουν τα "Καμαρικά", να ακούσουν πώς ζούσαν τότε οι άνθρωποι, να δουν και να αγγίξουν χειροποίητα έργα απαράμιλλης ομορφιάς (κεντήματα, καλάθια κ.ά.). Επιπλέον, είχαν την ευκαιρία να ανέβουν στα παραδοσιακά κρεβάτια του Καμαρικού, να καθίσουν στο "σουφά" και να απολαύσουν παραδοσιακά παραμύθια, να μάθουν βιωματικά πώς φτιάχνονται τα λεντουρίδια πλάθοντας τα και οι ίδιοι οι μαθητές και οι μαθήτριες, να φορέσουν παραδοσιακές φορεσιές, να ακούσουν τραγούδια που λέγονταν όσο έφτιαχναν τα λεντουρίδια, να αναβιώσουν τα αφαντενά έθιμα... 

Με λίγα λόγια είχαν την ευκαιρία να δουν την αφαντενή παράδοση να ξετυλίγεται μπροστά τους με ένα τρόπο μοναδικό, όσο μοναδικές και υπέροχες ήταν και οι γιαγιάδες που δέχτηκαν να είναι αρωγοί σε αυτό το πρόγραμμα. Συγκεκριμένα, όλα αυτά τα οποία εντυπωσίασαν φυσικά τους μαθητές και τις μαθήτριες της τάξης δε θα είχαν πραγματοποιηθεί χωρίς την κα. Γεωργία (γιαγιά του Σωτήρη Κουρμαδιά), την κα. Δέσποινα (γιαγιά του Δανιήλ Δανιήλα), την κα. Ελένη (γιαγιά της Ελένης και του Ηλία Τσέρου), την κα. Μαριέττα (γιαγιά της Αντωνίας Διάκου), την κα. Τσαμπίκα (γιαγιά της Αντωνίας Αυγενικού) και τη γιαγιά Μόσχα (γιαγιά του Λουκά Κυγάη).

Τις ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας για τη γενναιοδωρία τους, την οργάνωση και την υπευθυνότητά τους, την τεράστια αγάπη τους.. ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ! Παραθέτουμε μέσα από το παρακάτω βίντεο μια μικρή γεύση από αυτήν την επίσκεψή μας... Θα ακολουθήσουν κι άλλα σε επόμενη ανάρτηση!

 

Ενυδρείο Ρόδου

logo aquarium

Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου

mouseio-neoellinikis-texnis

Μείνετε σε επαφή μαζί μας

2ο Δημοτικό Σχολείο Αφάντου
Πλατεία Αφάντου, ΤΚ. 85 103, Αφάντου, Ρόδος
Τηλ.: 22410 51498

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

logo

Scroll to top