Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

+30 22410 51498

Παρασκευή, Απρίλιος 19, 2024
Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2010 13:18

Ιστορική αναδρομή

Γράφτηκε από τον  Δντης Βασίλειος Σακκάς
Ιστορική αναδρομή Ιστορική αναδρομή

ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ

ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ

  

Το πρώτο σχολείο στ΄ Αφάντου  σύμφωνα με μαρτυρίες υπερηλίκων συγχωριανών μας, αλλά και από το βιβλίο του αείμνηστου θεολόγου καθηγητή Μπακίρη Μανώλη  με τίτλο «Τα γράμματα στ΄ Αφάντου  στα χρόνια της σκλαβιάς» στεγάστηκε στον γνωστό Θόλο? κτισμένο επί τουρκοκρατίας  και που αρχικά φέρεται να ήταν η πρώτη εκκλησία του χωριού αφιερωμένη στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο

To 1945 η UNRRA μια Διεθνής Οργάνωση που υπόκειντο στην εποπτεία του Ο.Η.Ε έκανε ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης πλακόστρωσης των χωριών της Ρόδου για να βοηθήσει οικονομικά τους κατοίκους δίνοντάς τους εργασία μετά από την καταστροφή που έφερε ο πόλεμος. Οι Αφαντενοί προτίμησαν και κατόρθωσαν να διαθέσουν τους πόρους για ανέγερση ενός δεύτερου δημοτικού σχολείου στον τόπο τους. Έτσι το 1947 μετά από ενέργειες του Διευθυντή και των τοπικών αρχών παραχωρήθηκε οικόπεδο από την εκκλησιαστική Επιτροπή  στην τότε σχολική εφορεία η οποία με βάσει σχεδίου του Υπουργείου Παιδείας άρχισε η ανέγερση του νέου κτηρίου.Τελείωσε με τα χρήματα της UNRRA δυο χρόνια αργότερα δίνοντας δουλειά στους κατοίκους στα δύσκολα εκείνα χρόνια της μεταπολεμικής εποχής.

Το κτήριο είναι τοποθετημένο περίφημα σε άριστη και πλεονεκτική θέση στην άκρη της πλατείας του χωριού με βαθιά θεμέλια και άριστα υπολογισμένο.Ένας πετυχημένος συνδυασμός στοάς και κλειστού χώρου σχεδιασμένος από τον αρχιτέκτονα του Υπουργείου Παιδείας  Πετροτσόπουλο και με συπληρωμένο σχέδιο από τον αρχιτέκτονα Ρογκάν.

Πρόκειται για μια διώροφη οικοδομή. Η συνολική επιφάνεια του οικοπέδου είναι 1.140 τ.μ. και το εμβαδόν του κτηρίου 650 τ.μ. περίπου. Ο αύλειος   χώρος είναι περίπου 500 τ.μ. περιτριγυρισμένος με ωραία παρτέρια με λουλούδια.

Το 2ο Δημοτικό σχολείο Αφάντου πρωτολειτούργησε ως 4/θεσιο Δημοτικό σχολείο το 1947 και μέχρι το 1949 στεγάζονταν στο 1ο Δημοτικό σχολείο Αφάντου και μερικές τάξεις του στο Ταπητουργείο του χωριού στα γνωστά "τσιλίμια".

Λειτούργησε για πρώτη φορά στο νέο κτήριο κατά το  σχολικό έτος 1950-51 ως 5/θεσιο με 228 μαθητές και 5 δασκάλους. Η ΣΤ ΄ Τάξη  στεγάστηκε προσωρινά στο πρώτο Δημοτικό Σχολείο.

Το 1965 υποβιβάστηκε από 6/θεσιο σε 5/θεσιο και το 1968 σε 4/θεσιο. Από το 1981 λειτουργεί ως 6/θεσιο Το 2004 προάχθηκε  από 6/θεσιο σε 7/θεσιο.

Το 2001 με πρωτοβουλία της διευθύντριας του σχολείου κας Μπακίρη Δέσποινας, οι αρχές του Δήμου, μαθητές, διδακτικό προσωπικό, γονείς και  εκπαιδευτικοί που πέρασαν από το σχολείο καθώς και πλήθος κόσμου  γιόρτασαν τα 50 χρόνια από την ιδρυσή του .΄Ηταν μια εξαιρετική γιορτή που στεφανώθηκε με αναμνήσεις, συγκινήσεις και ζωντάνια. Παντρεύτηκαν το παρόν  με το παρελθόν και όλοι και ιδαίτερα οι μαθητές μάς υποσχέθηκαν ένα  μέλλον με γερά θεμέλια.

Οι υπηρετήσαντες δάσκαλοι του σχολείου μας

Οι υπηρετήσαντες Δάσκαλοι στο σχολείο μας από το 1949 μέχρι και το σχολικό έτος 2009- 2010 είναι οι παρακάτω

  1. Πατσούρης  Σταμάτιος από τ΄Αφάντου     Διευθυντής 1949-51
  2. Σπανός Δημήτριος από τα Κοσκινού

Διαβάστε περισσότερα

Ενυδρείο Ρόδου

logo aquarium

Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου

mouseio-neoellinikis-texnis

Μείνετε σε επαφή μαζί μας

2ο Δημοτικό Σχολείο Αφάντου
Πλατεία Αφάντου, ΤΚ. 85 103, Αφάντου, Ρόδος
Τηλ.: 22410 51498

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

logo

Scroll to top